Sałatka świąteczna z wędzonym łososiem

Sałatka świąteczna z wędzonym łososiem

Tej sałatki z wędzonym łososiem i sosem z Majonezu Napoleońskiego MOSSO oraz Chrzanu Śmietankowego MOSSO nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.  Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym daniem!

Składniki

Składniki:

  • Jajka – 4 sztuki
  • Ogórek zielony – 1 sztuka
  • Rzodkiewka – 1 pęczek
  • Łosoś wędzony na zimno – 150 g
  • Roszponka – 200 g
  • Duże kapary – 6 sztuk
  • Koperek – 2 gałązki
  • Majonez Napoleoński MOSSO – 120 g
  • Chrzan Śmietankowy MOSSO – 40 g
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Przełóż do zimnej wody, ostudź i obierz, a następnie przekrój na pół.

  2. Przy pomocy obieraczki do warzyw, wytnij podłużne wstążki z ogórka i zwiń je w ruloniki. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, łososia podziel na mniejsze kawałki.

  3. Składniki sosu (majonez, chrzan, sok z cytryny) wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

  4. Na dużym talerzu ułóż wieniec z sałaty, dookoła poukładaj polówki jajek, łososia, ogórka, rzodkiewkę. Następnie polej sosem ziołowym i udekoruj koperkiem i kawałkami kaparów. Podawaj od razu po przygotowaniu.

czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
gotowanie
×