Pikantna sałatka na ciepło z chorizo

Pikantna sałatka na ciepło z chorizo

Pikantne smaki jeszcze lepiej smakują zimą! Rozgrzej się sałatką z chorizo, podaną na ciepło i polaną wyrazistym sosem czosnkowym.

Składniki

  • Chorizo – 200 g
  • Ciecierzyca – 400 g
  • Czerwona papryka – 1 sztuka
  • Posiekana papryczka chili (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Mix sałat – 200 g
  • Orzechy nerkowca – 1 garść

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

  2. Na 1 łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Następnie dodac ciecierzycę, a później kolejno paprykę oraz papryczkę chili.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

  4. Dodać sos. Ciepłą sałatkę podawać posypaną podprażonymi orzechami nerkowca wraz z sałatą skropioną Olejem Mazowieckim Mosso i przyprawioną solą i pieprzem.

czas potrzebny: 20 minut
ilość porcji: 3
×