Sałatka bazyliowa z kurczakiem

Sałatka bazyliowa z kurczakiem

Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem i delikatnym serem burrata, w towarzystwie pomidorów i chrupiących nerkowców. Całość skąpana w aromatycznym sosie bazyliowym – spróbuj!

Składniki

  • Filet z kurczaka – 2 sztuki
  • sól, pieprz
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Burrata – 2 kulki
  • Żółte pomidory – 2 duże
  • Pomidorki cherry – 1 szklanka
  • Świeża bazylia – garść
  • Mix sałat – 2 szklanki
  • Nerkowców – 1/3 szklanki

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na pół w poprzek, a następnie na cienkie paski. Przyprawić solą i pieprzem. Nadziać na patyki do szaszłyków. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor lub grillować.

  2. Pokroić pomidory na mniejsze kawałki. Podprażyć orzechy nerkowca. Zdjąć mięso z patyków. Podzielić burratę na mniejsze kawałki.

  3. Limonkę umyć dokładnie. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać.
    Liście bazylii posiekać drobno i zblendować z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie nerkowcami.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 40 minut minut
ilość porcji: 4
×