Ciepła sałatka z grillowanych warzyw

Ciepła sałatka z grillowanych warzyw

Sałatka z grillowanych warzyw będzie doskonałym uzupełnieniem letniego grilla. Lekka sałata, papryka, pomidorki, grillowana cukinia – takiej sałatki nie może zabraknąć na stole. A sos czosnkowy wydobędzie z warzyw wszystkie smaki! Przekonaj się, że grill to nie tylko kiełbasa i karkówka!

Składniki

  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Czerwona papryka – 1/2olej
  • Zielona papryka – 1/2
  • Żółta papryka – 1/2
  • Młoda cukinia – 1/2
  • Czerwona cebula – 1
  • Pomidorki koktajlowe – 6
  • Twaróg wędzony – 150 g
  • roszponka lub sałata do dekoracji
  • pieprz czarny do smaku

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie warzywa umyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości cząstki. Cukinię pokroić w jednocentymetrowe plasterki, cebulę w grube pióra, a pomidorki koktajlowe na pół.

  2. Na dużej patelni mocno rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso i krótko zgrillować wszystkie warzywa, na koniec dodać pomidorki i pieprz do smaku.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W wysokiej szklance wymieszać Majonez Napoleoński Mosso z Musztardą Stołową Mosso i czosnkiem. Dodawać stopniowo letnią wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Tak przygotowane warzywa wyłożyć na półmisek, na wierzch pokruszyć wędzony twaróg i polać sosem. Udekorować sałatą. Smacznego!

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 10 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Sałatka
smażenie
×