Danie główne

45 min
5 porcji
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym

Z przepisem na białą kiełbasę można już powoli rozpocząć przygotowania do Wielkanocy. Jednym ze sposobów na jej przyrządzenie jest zapieczenie mięsa w wyrazistym sosie chrzanowym. Proste i naprawdę pyszne!Dowiedz się więcej!

90 min
7 porcji
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Aromatyczny schab pieczony w sosie chrzanowym

Sekretem pieczonego schabu jest odpowiednia marynata. To dzięki mieszance ziół i przypraw mięso będzie miało niezwykły smak. Równie istotny jest sos, z którym mięso jest serwowane lub w którym jest pieczone czy duszone – powinien być intensywny, ale równocześnie podkreślać smak mięsa, a nie go zdominować. Taki właśnie jest sos chrzanowy, przyrządzony z mieszanki Chrzanu Delikatesowego Mosso, masła, mąki, bulionu, soli i pieprzu. Schab w sosie chrzanowym można podać z pieczonymi ziemniakami lub puree.Dowiedz się więcej!

100 min
4 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bigos z chrzanową nutą

Bigos to pożywne danie, które kojarzy się nie tylko ze Świętami, ale i całym okresem jesienno zimowym, gdy organizm potrzebuje konkretnych i sycących posiłków. W te mroźne dni można się dodatkowo rozgrzać dodając do dania odrobinę chrzanu.Dowiedz się więcej!

35 min
2 porcje
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Pierś z kurczaka pod chrzanową chmurką z kozim serem i żurawiną

Soczysta pierś z kurczaka z kozim serem i słodko-kwaśną żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Tę niezwykłą kompozycję smakową wzbogaca intensywna, chrzanowa nuta.

25 min
2-3 porcje
poziom trudnosci łatwy

Dorsz zapiekany w sosie chrzanowo-śmietanowym

Świąteczna ryba w nieco innej odsłonie - zapiekany dorsz w sosie chrzanowo-śmietanowym. To doskonała propozycja zarówno na wigilijny stół, jak i codzienny obiad. Aksamitny sos z nutką chrzanu doskonale pasuje do delikatnego mięsa ryby.

80 min
8-10 porcji
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Tarta z suszonymi grzybami

Świąteczna tarta z grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Do wypełnienia, składającego się z grzybów, czosnku, śmietany i startego sera, dodajemy majonez. Całość powinna mieć kremową konsystencję i wspaniale zapiec się w piekarniku.Dowiedz się więcej!

45 minut min
2 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bakłażany faszerowane soczewicą

Soczewica to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo sycąca i zdrowa. Połączenie jej z bakłażanem i delikatnym sosem curry oraz tatarskim nadaje jej zupełnie nowy, ciekawy smak. Spróbuj koniecznie tego pysznego i zdrowego dania!

60 min
4 porcje
poziom trudnosci łatwy

Kurczak po francusku

Mięso kurczaka przyrządzonego po francusku jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście musztarda. My polecamy tę od Mosso - Musztardę Stołową. 

20 min
4 porcje
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Wrap z kurczakiem i mango

Szybka i prosta kuchnia meksykańska. Mango o(d)żywia, dodaje kolorów i oczywiście słodkości daniu. Wrap idealnie nadaje się na lunch do pracy lub przekąskę podczas imprezy domowej. Na jednym wrapie się skończymy!