Pobierz darmowy e-BOOK z pysznymi świątecznymi przepisami i spraw, by te święta były niezapomniane! Kliknij i pobierz.

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

Brokuł to niedoceniane źródło witaminy A i C oraz potasu i wapnia. Różyczki brokułu idealnie pasują jako składnik sałatki. To warzywo dobrze czuje się w towarzystwie orzechów, dlatego proponujemy dodanie orzechów nerkowca i ziaren słonecznika – najlepiej podprażonych na patelni. Nie zapomnij o dipie i gotowe!

SKŁADNIKI:

  • Brokuł – 1 szt.
  • Ziarna słonecznika – 4 łyżki
  • Orzechy nerkowca – 4 łyżki
  • Mosso Sos Czosnkowy – 3 łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki – 2 łyżki
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku, opcjonalnie płatki chilli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Brokuły ugotować na parze tak, aby były lekko miękkie ale jeszcze chrupiące.

  2. Na suchej, gorącej patelni uprażyć pestki słonecznika i orzechy nerkowca.

  3. Na talerzu ułożyć małe różyczki brokułów, posypać prażonymi pestkami oraz orzechami i polać Sosem Czosnkowym Mosso.

  4. Całość doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i posiekanym szczypiorkiem.

     

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 15 minut
ilość porcji: 4
×