Przepisy

Smaczne i inspirujące przepisy, dzięki którym będziesz szefem kuchni w swoim domu. Produkty Mosso będą do nich idealnym dodatkiem.


Tradycje bożonarodzeniowe w Polsce. Co jemy i jak przygotowujemy się na Święta w różnych regionach kraju?

Na co dzień często jadamy inne potrawy niż te wybierane przez nasze babcie, a nawet rodziców. Za to na wigilijnym i świątecznym stole obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne dania. Smaki znane z dzieciństwa, te według przepisu od dziadków… Tradycja w każdym regionie Polski oznacza jednak coś nieco innego. Karp po żydowsku, zupa śledziowa, makiełki i… sałatka jarzynowa z majonezem. Niby u wszystkich to samo, a jednak wszędzie smakuje inaczej.Dowiedz się więcej!

poziom trudnosci bardzo
łatwy

Pierś z kurczaka pod chrzanową chmurką z kozim serem i żurawiną

Soczysta pierś z kurczaka z kozim serem i słodko-kwaśną żurawiną to doskonały pomysł na świąteczny obiad. Tę niezwykłą kompozycję smakową wzbogaca intensywna, chrzanowa nuta.

2-3 porcje
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Dorsz zapiekany w sosie chrzanowo-śmietanowym

Świąteczna ryba w nieco innej odsłonie - zapiekany dorsz w sosie chrzanowo-śmietanowym. To doskonała propozycja zarówno na wigilijny stół, jak i codzienny obiad. Aksamitny sos z nutką chrzanu doskonale pasuje do delikatnego mięsa ryby.

10 porcji
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Świąteczny piernik

Świąteczny piernik z majonezem, przekładany powidłami śliwkowymi. Do klasycznego przepisu dodajemy Majonez Napoleoński Mosso, dzięki czemu ciasto stanie się miękkie i wilgotne. Aromat korzennych przypraw pozwoli naprawdę poczuć święta!

80 min
8-10 porcji
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Tarta z suszonymi grzybami

Świąteczna tarta z grzybami to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Do wypełnienia, składającego się z grzybów, czosnku, śmietany i startego sera, dodajemy majonez. Całość powinna mieć kremową konsystencję i wspaniale zapiec się w piekarniku.

30 min
4-6 porcje
poziom trudnosci łatwy

Zupa grzybowa

Świąteczna, aromatyczna zupa grzybowa z pikantną nutką chrzanu. Przepis jak na klasyczną, świąteczną zupę z leśnych grzybów – może być z ziemniakami – wzbogaconą intensywnym smakiem chrzanu.

45 minut min
2 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bakłażany faszerowane soczewicą

Soczewica to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo sycąca i zdrowa. Połączenie jej z bakłażanem i delikatnym sosem curry oraz tatarskim nadaje jej zupełnie nowy, ciekawy smak. Spróbuj koniecznie tego pysznego i zdrowego dania!

60 min
4 porcje
poziom trudnosci łatwy

Kurczak po francusku

Mięso kurczaka przyrządzonego po francusku jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście musztarda. My polecamy tę od Mosso - Musztardę Stołową. 

120 min
6 porcji
poziom trudnosci poziom trudnosci poziom trudnosci trudny

Paszteciki z mięsem

Małe, mięciutkie, pełne pysznego mięsnego farszu, a najlepiej jeszcze gorące. Takie są paszteciki z mięsem. Przepis na najlepszą mięsną przekąskę znajdziesz poniżej. Nie zapomnij o dodatku Chrzanu Delikatesowego Mosso, który podkreśla ich smak.