Na co dzień

45 minut min
2 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bakłażany faszerowane soczewicą

Soczewica to źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo sycąca i zdrowa. Połączenie jej z bakłażanem i delikatnym sosem curry oraz tatarskim nadaje jej zupełnie nowy, ciekawy smak. Spróbuj koniecznie tego pysznego i zdrowego dania!

60 min
4 porcje
poziom trudnosci łatwy

Kurczak po francusku

Mięso kurczaka przyrządzonego po francusku jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście musztarda. My polecamy tę od Mosso - Musztardę Stołową. 

180 min
10 porcji
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bajgle z karkówką

Bajgle to krakowski wypiek z dziurką w środku. Często spotkamy go w formie kanapek śniadaniowych, zamiast bułki czy chleba. Do bajgli pasują wszelkiego rodzaju mięsa, w tym proponowana przez nas karkówka. Przepis na jej przyrządzenie znajdziesz poniżej. 

20 min
4 porcje
poziom trudnosci bardzo
łatwy

Wrap z kurczakiem i mango

Szybka i prosta kuchnia meksykańska. Mango o(d)żywia, dodaje kolorów i oczywiście słodkości daniu. Wrap idealnie nadaje się na lunch do pracy lub przekąskę podczas imprezy domowej. Na jednym wrapie się skończymy!

60 min
4 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Zapiekanka pasterska

Zwana inaczej cottage pie. Tradycyjnie pochodzi z Anglii. Składa się z dwóch warstw: mięsnej i puree ziemniaczanego. W Wielkiej Brytanii mięsem jest jagnięcina, w innych krajach preferuje się mięso wołowe. Sprawdź przepis i koniecznie wypróbuj to brytyjskie danie.

60 min
4 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Bitki w sosie musztardowym

Bardzo klasyczna propozycja na niedzielny obiad na bazie mięsa wieprzowego. Bitki to połączenie delikatnego mięsa i pysznego sosu. W naszej propozycji stawiamy na sos musztardowy, który doda lekkiej ostrości całemu daniu. Bitki najlepiej smakują ze świeżymi ziemniaczkami. 

40 min
6 porcji
poziom trudnosci poziom trudnosci poziom trudnosci trudny

Tarta z burakami i serem kozim

Jeżeli szukasz oryginalnego dania dla swoich gości, wypróbuj tartę z burakami i kozim serem. Ostry smak sera oraz słodkość buraków to propozycja z kuchni francuskiej. Warto wypróbować i zaprosić swoich gości do nowego świata smaków. 

20 min
2 porcje
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Szakszuka z chorizo

Szakszuka to śniadanie, które zakradło się na europejskie stoły z Bliskiego Wschodu. Idealnie nadaje się na późne, weekendowe i przede wszystkim orientalne śniadanie. Potrzebujesz tylko kilku składników i dobrego przepisu takiego jak ten.   

25 min
1 porcja
poziom trudnosci poziom trudnosci Średnio
trudny

Fritata z salami i pomidorami

Fritata to zdobywające popularność śniadanie, które bez większego nakładu pracy i czasu przygotujesz we własnej kuchni. Nasza fritata bazuje na pomidorach i salami. Ciekawego smaku dodaje jej Sos Burgerowy od Mosso.