Wytrawne jajeczne muffiny z białą kiełbasą

muffiny wytrawne, wielkanocne muffiny, mosso, muffiny z kiełbasą

Wielkanocne babeczki w wytrawnej wersji to idealna przekąska na świąteczny stół. Nadzienie z białej kiełbasy sprawi, że Twoi goście odkryją tradycyjne smaki w zupełnie nowym wydaniu. Spróbuj!

Składniki

  • Mąka pszenna typ. 450 – 350 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 60 g
  • Masło – 3 łyżki
  • Jajka – 3 sztuki
  • Mleko – 230 ml
  • Biała kiełbasa – 1 sztuka
  • Czerwona papryka – 1 mała sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Natka pietruszki – garść
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE MUFFINEK:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kiełbasę oraz paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać.

  2. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Masło rozpuścić, a kiedy przestygnie wymieszać z mlekiem, jajkami oraz Majonezem Napoleońskim Mosso. Suche składniki połączyć z mokrymi. Następnie dodać cebulę, kiełbasę, paprykę i pietruszkę.

  3. Ciasto przełożyć do sylikonowych foremek na babeczki wysmarowanych olejem lub papierowych papilotek. Piec w 180 °C przez 25-30 minut.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8-10
×