Muffiny a’la pizza

Muffiny a’la pizza to przepis dla tych, którzy nie chcą przygotowywać tradycyjnej domowej pizzy, ale bardzo lubią jej smak. Muffiny przygotowujemy z według receptury, dodając do nich warzywa. Dzięki temu smakują zupełnie jak domowa pizza! Wypróbuj koniecznie!

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 320 g
  • proszek do pieczenia – 2 ½ łyżeczki
  • mała czerwona cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona papryka – ½ szt.
  • salami – 100 g
  • jajka – 2 szt.
  • jogurt naturalny – 250 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml 
  • Mosso Ketchup Premium – 3 łyżki
  • sól – ½ łyżeczki 
  • słodka papryka w proszku – ½ łyżeczki
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni podsmażyć posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Odstawić.

  2. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, dodać pokrojone w drobną kostkę salami. 

  3. W drugiej misce – mikserem lub trzepaczką -ubić jajka z jogurtem i Olejem Mazowieckim Mosso.

  4. Połączyć mokre i suche składniki. Do masy dodać podsmażone warzywa z patelni.

  5. Masę przełożyć do silikonowych foremek lub do formy wyłożonej papilotkami (wypełnić je ciastem do ¾ wysokości). 

  6. Piec w temperaturze 190°C przez około 20-25 minut. Muffiny podawać z Ketchupem Premium Mosso.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 6
×