Terrina z łososiem i jajkiem

terina z łososiem, przepisy wielkanocne, przepisy na wielkanoc, mosso

Serowa terrina z łososiem i jajkiem będzie powiewem świeżości na wielkanocnym stole. Doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapkę czy samodzielna przekąska. Spróbuj!

Składniki

  • Łosoś w plastrach – 300 g
  • Serek kremowy – 400 g
  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • Śmietanka 30 % tł. – 150 ml
  • Żelatyna – 3 łyżeczki
  • Ciepła woda – 3 łyżki
  • Jaja – 4 sztuki
  • Sól i pieprz – do smaku
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Koperek – 1 pęczek

PRZYGOTOWANIE TERINY:

  1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą. Dno i brzegi wyłożyć plastrami łososia.

  2. Ogórka umyć, przekroić na pół i wydrążyć, pokroić w drobną kosteczkę. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Serek kremowy wymieszać z Majonezem Napoleońskim Mosso, posiekanym koperkiem i ogórkiem. Zagotować śmietankę, zdjąć z kuchenki i gdy lekko ostygnie rozpuścić w niej żelatynę. Dodać do masy serowej.

  3. Do formy z łososiem włożyć połowę masy, ułożyć następnie jajka i przykryć pozostałą częścią. Przykryć formę folią i wstawić do lodówki, na minimum 4 godziny. Opcjonalnie przed podaniem udekorować listkami rukoli, kaparami i pokruszonymi orzechami.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6-8
×