Panierowane kulki z białej kiełbasy z sosem tatarskim

Panierowane kulki z białej kiełbasy z sosem tatarskim

Jak oryginalnie podać białą kiełbasę? Nasza propozycja to… panierowane kulki w sosie tatarskim. Tradycyjne wielkanocne smaki połączone z ciekawą formą podania z pewnością zaskoczą podniebienia domowników i świątecznych gości!

Składniki

  • kiełbasa biała surowa – 400 g
  • zimna woda – 50 ml
  • bułka tarta – 8 łyżek
  • biały sezam – 2 łyżki
  • czarny sezam – 2 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki do smażenia
  • Mosso Sos Tatarski

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z kiełbasy zdjąć osłonki, mięso przełożyć do miski, dodać wodę i całość dokładnie wyrobić dłonią. Maczając dłonie w wodzie, uformować kulki, każda po około 20 g. Do dwóch miseczek wsypać po dwie łyżki bułki tartej. Do jednej porcji wsypać biały sezam, do drugiej czarny sezam i wymieszać. Wcześniej przygotowane kuleczki opanierować w poszczególnych panierkach, a niektóre w samej bułce. Tak przygotowane smażyć na głębokim na złoty kolor, przez około 5 minut. Podawać z Sosem Tatarskim Mosso.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 4
×