Babeczki majonezowe z konfiturą wiśniową

Babeczki majonezowe z konfiturą wiśniową

Słodkie babeczki z dodatkiem majonezu? Oczywiście – to dzięki niemu są tak aksamitne w smaku! Wypróbuj nasz przepis na majonezowe babeczki z konfiturą, które sprawdzą się na każdą okazję.

Składniki

  • jajka – 4 szt.
  • cukier – ¾ szklanki
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – ¾ szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 6 łyżek
  • konfitura wiśniowa – 4 łyżki
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, Majonez Napoleoński i wszystko połączyć mikserem. Papilotki do babeczek wypełnić ciastem do połowy wysokości, następnie na środek wyłożyć po małej łyżeczce konfitury wiśniowej, a na wierzch ponownie ciasto, ale nie więcej niż 1 cm do brzegu papilotki. Tak przygotowane babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 15 minut (do ładnego zarumienienia/ „suchego patyczka”). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×