Babka ziemniaczana z boczkiem i majonezem

babka ziemniaczana

Wytrawna babka ziemniaczana z boczkiem to świetna wielkanocna przekąska, a dodatkowo pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Przyrządzić ją można z ziemniaków, wędzonego boczku, majonezu, mąki, cebuli i jajka. Będzie wspaniałym towarzyszem sałatki jarzynowej.

Składniki

  • Ziemniaki – 1 kg
  • Cebula – 85 g
  • Smalec ze skwarkami – 20 g
  • Wędzony boczek – 200 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 120 g
  • Mąka ziemniaczana – 15 g
  • Suszony majeranek – 2 łyżki
  • Mielony pieprz – 1 łyżeczka
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • masło – 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć na sito, odstawić na minimum 10 minut i odcisnąć z nadmiaru wody.

  2. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz drobno posiekaną cebulę. W misie wymieszać wszystkie składniki (ziemniaki, jajka, Majonez Napoleoński Mosso, podsmażony boczek oraz mąki i wszystkie przyprawy).

  3. Masę ziemniaczaną przełożyć do formy i piec przez 60 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawić babkę, by ostygła. Doskonale smakuje także odsmażona na maśle.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 10
×