Babka majonezowa

Babka majonezowa

To nietypowa propozycja na ciasto – babka majonezowa. Nie musisz się obawiać, majonez nie jest wyczuwalny w tym przepisie. Jego dodatek sprawia, że ciasto nie jest zbyt suche oraz skutecznie zastępuje tłuszcz. Najlepsi cukiernicy to wiedzą! Wypróbuj koniecznie nowego sposobu na babkę, a nie pożałujesz.

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 120 g
  • mąka ziemniaczana – 120 g
  • cukier – 200 g
  • cukier wanilinowy – 16 g
  • jajka – 4 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 220 g
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek.

  2. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie Majonezem Napoleońskim Mosso na puszystą masę.

  3. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

  4. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć ją do masy mączno-jajecznej i delikatnie połączyć łopatką.

  5. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą foremki.

  6. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 50 minut do suchego patyczka.

Do tej potrawy pasuje

przygotowania: 80 minut
ilość porcji: 8
×