Udostępnij:
Wielkanocne babeczki w wytrawnej wersji to idealna przekąska na świąteczny stół. Nadzienie z białej kiełbasy sprawi, że Twoi goście odkryją tradycyjne smaki w zupełnie nowym wydaniu. Spróbuj!
Składniki
- Mąka pszenna typ. 450 – 350 g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Mosso Majonez Napoleoński – 60 g
- Masło – 3 łyżki
- Jajka – 3 sztuki
- Mleko – 230 ml
- Biała kiełbasa – 1 sztuka
- Czerwona papryka – 1 mała sztuka
- Cebula – 1 sztuka
- Natka pietruszki – garść
- Olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Kiełbasę oraz paprykę pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Masło rozpuścić, a kiedy przestygnie wymieszać z mlekiem, jajkami oraz Majonezem Napoleońskim Mosso. Suche składniki połączyć z mokrymi. Następnie dodać cebulę, kiełbasę, paprykę i pietruszkę.
Ciasto przełożyć do sylikonowych foremek na babeczki wysmarowanych olejem lub papierowych papilotek. Piec w 180 °C przez 25-30 minut.
Skomentuj lub zobacz komentarze