Świąteczne pierniczki z majonezem

pierniczki, przepis na pierniczki, proste pierniczki, szybkie pierniczki, pierniczki z majonezem

Świąteczne pierniczki to tradycyjny przysmak na Boże Narodzenie. Korzenny aromat ciasteczek przyjemnie wypełnia cały dom, a same przekąski znikają w mgnieniu oka, dlatego warto przygotować podwójną porcję!

Składniki

  • Masło – 65 g
  • Miód – 250 g
  • Cukier – 120 g
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Przyprawa korzenna – 20 g
  • Kakao – 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE PIERNICZKÓW:

  1. W garnku rozpuścić miód, cukier oraz masło. W misce wymieszać suche składniki i dodać do nich wszystkie pozostałe. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.

  2. Po schłodzeniu rozwałkować na cieniki placek. Wycinać ciastka za pomocą foremek.

  3. Piec przez około 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 12-16
×