![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![ciasto śliwkowe, ciasto z majonezem, majonez napoleoński mosso](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2020/10/ciasto-sliwkowe-1250x712.jpg)
Słodkie ciasto ze śliwkami to doskonały deser, by podzielić się nim z rodziną i przyjaciółmi. Dodatek majonezu sprawi, że ciasto będzie wilgotne i na długo zachowa swój pyszny, śliwkowy smak – spróbuj!
Składniki
- Jajka – 4 sztuki (L)
- Cukier – 200 g
- Mąka pszenna – 250 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 200g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Śliwki – 500 g
Kruszonka:
- Masło – 50 g
- Mąka pszenna – 75 g
- Cukier – 60 g
PRZYGOTOWANIE:
Masło, mąkę i cukier rozetrzeć na kruszonkę. Owinąć w folię i wstawić do lodówki.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać Majonez Napoleoński Mosso, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami do ciasta i delikatnie połączyć.
Przełożyć ciasto do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a brzegi posmarowane olejem i wysypane mąką. Na wierzchu ciasta poukładać pokrojone na połówki śliwki i posypać kruszonką. Piec około 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175°
Skomentuj lub zobacz komentarze