Majonezowy sernik z rosą

sernik, sernik z rosą, sernik z majonezem

Znacie sernik z rosą? Jeśli nie, koniecznie przygotujcie go na Święta! Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest niezwykle kremowe i znika z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

Składniki na ciasto:

Składniki na masę serową:

  • Twaróg sernikowy – 1 kg
  • Jajko – 2 sztuki
  • Żółtko – 6 sztuki
  • Cukier – 220 g
  • Budyń śmietankowy – 2 op.
  • Mleko – 650 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – 100 g

Beza:

  • Białko – 6 sztuk
  • Cukier – 220 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać majonez i zagnieść na gładkie ciasto.

  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36 x 25 cm). Włożyć do lodówki.

  3. Rozgrzać piekarnik na 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.

  4. Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wlać do masy budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować na małych obrotach i przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.

  5. Na dziesięć minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 12
×