Majonezowy sernik z rosą

sernik, sernik z rosą, sernik z majonezem

Znacie sernik z rosą? Jeśli nie, koniecznie przygotujcie go na Święta! Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest niezwykle kremowe i znika z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

Składniki na ciasto:

 

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Masło – 150 g
  • Cukier puder – 60 g
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Żółtko – 2 sztuki

Składniki na masę serową:

  • Twaróg sernikowy – 1 kg
  • Jajko – 2 sztuki
  • Żółtko – 4 sztuki
  • Cukier – 220 g
  • Budyń śmietankowy – 2 op.
  • Mleko – 650 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki

Beza:

  • Białko – 6 sztuk
  • Cukier – 220 g

PRZYGOTOWANIE SERNIKA:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane drobno zimne masło i w palcach rozetrzeć na kruszonkę. Następnie dodać jajko oraz dwa żółtka i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę i odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (40 x 25 cm). Nakłuć widelcem i piec przez 10 minut w 180°C.

  3. Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg. Wlać do masy budynie rozmieszane z mlekiem. Zmiksować na małych obrotach i dodać Majonez Napoleoński Mosso. Przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.

  4. Na dziesięć minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 12-15 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 12
×