Oponki serowe

oponki serowe, tłusty czwartek

Oponki to fantastyczna alternatywa dla pączków. Końcówka karnawału to idealny czas, by je usmażyć. Miękkie, serowe oponki z cukrem pudrem z pewnością zasmakują domownikom i znikną z talerzy w mgnieniu oka!

Składniki

  • twaróg tłusty – 250 g
  • mąka pszenna typ. 450 – 250 g
  • cukier – 3 łyżki
  • jajko – 2 sztuki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 litry
  • cukier puder – 5 łyżek
  • lukier/czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Twaróg, mąkę, sodę oraz jajka i cukier zagnieść na ciasto (konsystencja jest dosyć luźna). Przykryć miskę folią i włożyć do lodówki do schłodzenia.

  2. Do garnka nalać Oleju Mazowieckiego Mosso i powoli rozgrzewać. W tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 7 cm, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka.

  3. Smażyć je na głębokim tłuszczu 1-2 min z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Opcjonalnie polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Do tej potrawy pasuje

czas potrzebny: 50 minut
ilość porcji: 10
×