Krokiety z grzybami

krokiety z kapustą i grzybami, krokiety na wigilię, krokiety na święta, przepis na krokiety, majonez napoleoński mosso

Krokiety z kapustą i grzybami i tradycyjne świąteczne danie. Doskonale sprawdzają się jednak przez cały rok, więc warto mieć ten przepis zawsze pod ręką.

Składniki

Składniki na naleśniki:

 

  • Mąka pszenna – 250 g
  • Gazowana woda mineralna – 250 ml
  • Mleko – 250 ml
  • Jajko – 2 sztuki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Sól – ½ łyżeczki

 

Składniki na farsz:

 

  • Pieczarki – 500 g
  • Masło – 2 łyżki
  • Kapusta kiszona – 200 g
  • Suszone podgrzybki – 50 g
  • Cebula – 1 sztuka
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Jajka – 2 sztuki
  • Bułka tarta – 1 ½ szklanki
  • Olej – do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW:

  1. Suszone grzyby zalać dzień wcześniej wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować przez 60 minut w lekko osolonej wodzie.

  2. Grzyby odsączyć i posiekać lub zmielić. Posiekać drobno cebulę oraz pieczarki i podsmażyć na maśle. Gdy odparuje nadmiar wody z pieczarek, dodać posiekaną kapustę oraz grzyby. Zdjąć z kuchenki i odstawić do ostudzenia. Po wystudzeniu dodać Majonez Napoleoński Mosso, doprawić solą i pieprzem.

  3. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć cienkie naleśniki.

    Nakładać po 2-3 łyżki farszu i zawijać krokiety. Panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor na Oleju Mazowieckim Mosso.

ilość porcji: 10-12
×