Mini pączki

Mini pączki

Czy o pączkach powiedziano już wszystko? Na pewno całkiem sporo. Dlatego zachęcamy Cię do próbowania nowych przepisów na pączki. Nasza wersja to mini pączki, w których cały smak skupia się na skórce i cieście. Wypróbuj je koniecznie!

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 500 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • żółtka – 5 szt.
  • mleko – 250 m
  • cukier – 3 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 100 ml
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce umieścić rozkruszone drożdże, zasypać 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Następnie zalać 1/4 szklanki letniego mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Następnie dodać pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, żółtka, Olej Mazowiecki Mosso oraz sól.

    Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i krótko zagniatać (przez około 2 – 3 minuty) pozbywając się pęcherzy powietrza.

    Ciasto podzielić na ok. 40 porcji. Uformować kule i odłożyć na ok. 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.

  4. W dużym, szerokim garnku rozgrzać Olej Mazowiecki Mosso.

    Wyrośnięte pączki układać na odpowiednio nagrzany olej i smażyć partiami przez około 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

  5. Usmażone pączki wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Mini pączki podawać posypane cukrem pudrem.

Do tego dania pasuje

przygotowania: 120 minut
ilość porcji: 8
×