Schab po warszawsku z chrzanem

schab po warszawsku, przepis na schab po warszawsku, mosso majonezy, mosso chrzan, schab pieczony z chrzanem

Kieszonki schabowe, nadziewane pastą jajeczno-chrzanową, to danie, które nie we wszystkich regionach Polski kojarzone jest ze świętami. Warto jednak uraczyć domowników tą pyszną potrawą i w tym roku przygotować schab po warszawsku.

Składniki

  • Schab – 1,5 kg
  • Olej – 4 łyżki
  • Suszona słodka papryka – 1 łyżka
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
  • Żelatyna – 2 łyżeczki
  • Pietruszka – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Włożyć schab do rękawa foliowego i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Mięso po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić w plastry i naciąć kieszonki.

  2. Jajka obrać i posiekać drobno, dodać 1 łyżeczkę Chrzanu Delikatesowego Mosso oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wymieszać wraz z posiekaną pietruszką i przyprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć pastę jajeczną do kieszonek z schabu i ułożyć na talerzu.

  3. Powstały po pieczeniu wywar wlać do garnka, gdyby było go mało dolać 200 ml wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Zalać ułożone na półmisku kieszonki i włożyć do lodówki.

ilość porcji: 8-10
×