Schab po warszawsku z chrzanem

schab po warszawsku, przepis na schab po warszawsku, mosso majonezy, mosso chrzan, schab pieczony z chrzanem

Kieszonki schabowe, nadziewane pastą jajeczno-chrzanową, to danie, które nie we wszystkich regionach Polski kojarzone jest ze świętami. Warto jednak uraczyć domowników tą pyszną potrawą i w tym roku przygotować schab po warszawsku.

Składniki

PRZYGOTOWANIE SCHABU:

  1. Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym Oleju Mazowieckim Mosso. Włożyć schab do rękawa foliowego i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Mięso po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić w plastry i naciąć kieszonki.

  2. Jajka obrać i posiekać drobno, dodać 1 łyżeczkę Chrzanu Delikatesowego Mosso oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wymieszać wraz z posiekaną pietruszką i przyprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć pastę jajeczną do kieszonek z schabu i ułożyć na talerzu.

  3. Powstały po pieczeniu wywar wlać do garnka, gdyby było go mało dolać 200 ml wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Zalać ułożone na półmisku kieszonki i włożyć do lodówki.

ilość porcji: 8-10
×