Dorsz zapiekany w sosie chrzanowo-śmietanowym

dorsz w śmietanie

Świąteczna ryba w nieco innej odsłonie – zapiekany dorsz w sosie chrzanowo-śmietanowym. To doskonała propozycja zarówno na wigilijny stół, jak i codzienny obiad. Aksamitny sos z nutką chrzanu doskonale pasuje do delikatnego mięsa ryby.

Składniki

  • Dorsz – 400 g
  • Śmietana tłusta 30% – 250 ml
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • Olej – 3 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Mąka – 2 łyżki
  • Starty ser – 4 łyżki
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obtoczyć w mące i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju.

  2. W miseczce wymieszać śmietankę oraz Chrzan Delikatesowy Mosso, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  3. Połowę sosu wlać do naczynia żaroodpornego, położyć na nim rybę i polać pozostałym sosem chrzanowym. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 200°C.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 25 minut
ilość porcji: 2-3
pieczenie
×