Kurczak w porach

kurczak w porach przepis

Proste i smaczne danie na obiad dla wszystkich – również dzieci. Por to warzywo całoroczne, co niewątpliwie jest zaletą tego przepisu.To również ciekawa wariacja na temat kurczaka, który w tym daniu jest mięciutki i soczysty. Aby danie nie było zbyt mdłe, warto dodać chrzan na przykład Chrzan Śmietankowy Mosso. Aż chce się spróbować ponownie!

SKŁADNIKI:

  • Filet z piersi kurczaka – 200 g
  • Por – 300 g
  • Śmietana 30% – 200 ml
  • Mosso Chrzan Śmietankowy – 1 łyżka
  • Słodka, mielona papryka – 1 łyżeczka
  • Suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej- 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem oraz skropić olejem.

  2. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni do czasu aż mięso nabierze złoto-brązowej barwy.

  3. Usmażonego kurczaka pokroić na podłużne kawałki o grubości ok. 2-3 cm. Odstawić.

  4. Z pora odciąć liście. Białą i jasnozieloną część pokroić na plasterki i umieścić na durszlaku zanurzonym w misce z zimną wodą. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.

  5. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora, posolić i smażyć na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Do miękkich porów wlać śmietanę i Chrzan Śmietankowy Mosso. Zagotować.

  7. Na talerz wyłożyć por w sosie śmietanowo-chrzanowym i usmażonego kurczaka.

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 2
×