Polędwiczka w sosie chrzanowym

Polędwiczka w sosie chrzanowym

Jeden z najdelikatniejszych pomysłów na obiad. Jeżeli rzadko masz okazję jeść wieprzowinę, ta propozycja sprawi, że będziesz myślał o niej częściej. Przepis idealny również dla amatorów chrzanu, ponieważ tego składnika nie żałowaliśmy. Wybraliśmy Chrzan Delikatesowy od Mosso.

SKŁADNIKI:

  • Polędwica wieprzowa – 500 g
  • Woda – 250 ml
  • Suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • Suszony rozmaryn – ½ łyżeczki
  • Ziele angielskie – 3 szt.
  • Liść laurowy – 1 szt.
  • Olej – 2 łyżki
  • Śmietana 30% – 200 ml
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Gałązki świeżego rozmarynu do podania

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwiczkę pokroić na plastry. Posypać solą i pieprzem. 

    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć polędwiczki z obu stron na złoty kolor.

  2. Wlać wodę, dodać ziele angielskie i listki laurowe, posypać tymiankiem i rozmarynem. Dusić przez ok. 15 minut.

  3. Wlać śmietanę i dodać Chrzan Delikatesowy Mosso, dokładnie wymieszać. Zagotować.

  4. Zmniejszyć ogień i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.

  5. Podawać z gałązkami świeżych ziół, np. rozmarynu.

     

Do tej potrawy pasują

przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
×