![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Kurczak po francusku](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/98-Kurczak-po-francusku-S6500409_Easy-Resize.com_-1250x712.jpg)
Mięso kurczaka przyrządzonego po francusku jest delikatne i soczyste. Przygotowuje się go w zasadzie ekspresowo, bo w piekarniku. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście musztarda. My polecamy tę od Mosso – Musztardę Stołową.
SKŁADNIKI:
- udka kurczaka – 4 szt.
- cebula – 1 szt.
Marynata:
- Mosso Musztarda Stołowa – 2 łyżki
- czosnek – 3 ząbki
- sok z cytryny – 3 łyżki
- olej – 2 łyżki
- zioła prowansalskie – 2 łyżki mieszanki ziół
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Mięso podzielić na porcje odpowiednie do pieczenia, dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Cebulę posiekać w piórka i ułożyć na blaszce do pieczenia. Zamarynowane udka ułożyć na cebuli.
Tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piekarniku do momentu, aż zaczną się mocno rumienić, a wewnątrz będą jeszcze soczyste. Powinno wystarczyć ok 30-35 minut w temperaturze 195ºC.
Podawać z sałatką i pieczywem, lub z pieczonymi ziemniakami.
Skomentuj lub zobacz komentarze