Udostępnij:
Kieszonki schabowe, nadziewane pastą jajeczno-chrzanową, to danie, które nie we wszystkich regionach Polski kojarzone jest ze świętami. Warto jednak uraczyć domowników tą pyszną potrawą i w tym roku przygotować schab po warszawsku.
Składniki
- Schab – 1,5 kg
- Olej – 4 łyżki
- Suszona słodka papryka – 1 łyżka
- Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
- Jajka ugotowane na twardo – 6 sztuk
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 3 łyżki
- Mosso Majonez Napoleoński – 2 łyżki
- Żelatyna – 2 łyżeczki
- Pietruszka – 2 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić papryką, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Włożyć schab do rękawa foliowego i piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Mięso po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Następnie pokroić w plastry i naciąć kieszonki.
Jajka obrać i posiekać drobno, dodać 1 łyżeczkę Chrzanu Delikatesowego Mosso oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wymieszać wraz z posiekaną pietruszką i przyprawić solą oraz pieprzem. Nałożyć pastę jajeczną do kieszonek z schabu i ułożyć na talerzu.
Powstały po pieczeniu wywar wlać do garnka, gdyby było go mało dolać 200 ml wody i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzać, ale nie zagotować i dodać 2 łyżeczki żelatyny. Zalać ułożone na półmisku kieszonki i włożyć do lodówki.
Skomentuj lub zobacz komentarze