Udostępnij:
Świąteczne pierniczki to tradycyjny przysmak na Boże Narodzenie. Korzenny aromat ciasteczek przyjemnie wypełnia cały dom, a same przekąski znikają w mgnieniu oka, dlatego warto przygotować podwójną porcję!
Składniki
- Masło – 65 g
- Miód – 250 g
- Cukier – 120 g
- Mąka pszenna – 500 g
- Przyprawa korzenna – 20 g
- Kakao – 1 łyżka
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżka
- Jajko – 1 sztuka
- Szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuścić miód, cukier oraz masło. W misce wymieszać suche składniki i dodać do nich wszystkie pozostałe. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Po schłodzeniu rozwałkować na cieniki placek. Wycinać ciastka za pomocą foremek.
Piec przez około 10-12 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Skomentuj lub zobacz komentarze