Sałatka z dynią i tofu

Sałatka z dynią i tofu

Sałatka z dynią i tofu to doskonała propozycja nie tylko dla wegetarian. Tofu marynowane w curry, komosa ryżowa i dynia stanowią sycące połączenie, które z powodzeniem możesz zaserwować w ramach obiadu. Całości dopełniają chrupiące nasiona słonecznika, papryka i pyszny sos musztardowo-miodowy. Spróbuj!

Składniki

  • Dynia piżmowa – 1/2 sztuki
  • Tofu – 1 kostka
  • Curry – 1 łyżka
  • Czerwona papryka – 1 duża
  • Komosa ryżowa – 1/3 szklanki
  • Sałata lodowa – 1/2 główki
  • Ziarna słonecznika – 4 łyżki
  • sól, pieprz

Sos:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tofu odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Dynię wydrążyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę warzywa. Tofu zamarynować w curry.

  2. Dynię piec w piekarniku przez około 15 minut w temp. 200°C. Na patelni podsmażyć tofu. Ugotować w osolonej wodzie komosę ryżową.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. W naczyniu wymieszać Musztardę Stołową Mosso, miód oraz czosnek i sok z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj Olej Mazowiecki Mosso, dokładnie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

  4. Sałatę lodową pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pozostałymi składnikami wraz z sosem. Posypać z wierzchu słonecznikiem.

przygotowania: 45 minut minut
ilość porcji: 2-3
×