Sałatka z kurczakiem z wasabi

Sałatka z kurczakiem z wasabi

Wpuść do swojego menu powiew świeżości! Nuta kuchni azjatyckiej w postaci makaronu ryżowego i pikantnego wasabi z pewnością w tym pomoże. Sałatka z kurczakiem, warzywami i wasabi sprawdzi się na lunch lub obiad – spróbuj!

Składniki

  • Filet z kurczaka – 2 sztuki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 2 łyżki
  • Makaron ryżowy – 200 g
  • Marchewka – 2 sztuki średniej wielkości
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Rukola – 1 szklanka
  • Migdały – 1/3 szklanki
  • Granulowany czosnek – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Sos:

  • Śmietanka 18 % tł. – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Pasta wasabi – 1 łyżeczka 
  • Sól i pieprz do smaku 

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obrać marchew i pokroić w słupki. Ogórka umyć i przekroić na pół, wydrążyć miąższ i pokroić w plastry.

  2. Na patelni obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Zalać makaron ryżowy wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić. Na patelni podprażyć migdały i gdy wystygną posiekać grubo.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem. Posypać z wierzchu migdałami.

przygotowania: 45 minut minut
ilość porcji: 4
×