Sałatka makaronowa z krewetkami

Sałatka makaronowa z krewetkami

Coś specjalnie dla miłośników owoców morza: krewetki z makaronem, cukinią i suszonymi pomidorami. Lekki sos bazyliowy wzbogaci smak potrawy i sprawi, że we własnej kuchni poczujesz się jak we włoskiej restauracji!

Składniki

  • Makaron penne – 400 g
  • Krewetki – 300 g
  • Cukinia – 1 mała
  • Masło – 2 łyżki
  • Suszone pomidory – ½ szklanki
  • Żółta papryka – 1
  • Cebula – 1
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • Parmezan – 100 g
  • sól, pieprz
  • Świeża bazylia – garść

Sos:

  • Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
  • Świeże zioła (np. koperek, pietruszka, bazylia, szczypiorku) – 1 szklanka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Mosso Musztarda Karmazyna – 2 łyżki 
  • Sok z cytryny – 1 łyżka 
  • Sól i pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Paprykę pokroić w cienkie paski o długości 3-4 cm. Cukinię pokroić w półtalarki. Cebulę pokroić na piórka i zeszklić na 1 łyżce Oleju Mazowieckiego Mosso.

  2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na 2 łyżkach masła podsmażyć krewetki, doprawić solą i pieprzem. Dodać cukinię oraz paprykę i smażyć około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

  3. Zioła umyć i osuszyć. Wrzucić do blendera wszystkie składniki i zblendować na pyszny sos.

  4. Zdjąć z ognia i dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidory suszone oraz sos.  Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę podawać posypaną świeżą bazylią i startym parmezanem.

Do tej potrawy pasuje:

przygotowania: 40 minut minut
ilość porcji: 3
×