40 min
2 porcje
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Sałatka z indykiem i ryżem](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/z-ryzem-1.jpg)
Sałatka z ryżem to pełnowartościowe danie obiadowe. Soczyste mięso, warzywa i słodko-kwaśne mandarynki idealnie komponują się z wyrazistym sosem musztardowo-miodowym. To połączenie, które zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!
Składniki
- Ryż – 100 g
- Filet z indyka – 400 g
- Mandarynki – 1 puszka
- Nerkowce – 1/3 szklanki
- Zielony ogórek – 1 sztuka
- Biała rzodkiew – 1 mała
- Szpinak – 150 g
- Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Mosso Musztarda Sarepska – 5 łyżek
- Miód – 3 łyżki
- Ocet winny – 2 łyżki
- Mosso Sos do mięs pieczonych i grillowanych – 1 łyżka
- Sproszkowany czosnek – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Mandarynki odcedzić
Pokroić w kostkę ogórka oraz rzepę. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać wszystkie składniki wraz z sosem. Posypać podprażonymi nerkowcami
Skomentuj lub zobacz komentarze