Sałatka z indykiem i ryżem

Sałatka z indykiem i ryżem

Sałatka z ryżem to pełnowartościowe danie obiadowe. Soczyste mięso, warzywa i słodko-kwaśne mandarynki idealnie komponują się z wyrazistym sosem musztardowo-miodowym. To połączenie, które zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!

Składniki

  • Ryż – 100 g
  • Filet z indyka – 400 g
  • Mandarynki – 1 puszka
  • Nerkowce – 1/3 szklanki
  • Zielony ogórek – 1 sztuka
  • Biała rzodkiew – 1 mała
  • Szpinak – 150 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Mandarynki odcedzić

  2. Pokroić w kostkę ogórka oraz rzepę. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie.

  3. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Wymieszać wszystkie składniki wraz z sosem. Posypać podprażonymi nerkowcami

przygotowania: 40 minut minut
ilość porcji: 2
×