Sałatka ze smażonym tofu

Sałatka ze smażonym tofu

To doskonały przepis nie tylko dla miłośników tofu, ale również dla tych, którzy za tym produktem nie przepadają. Sekret pysznego tofu tkwi w jego odpowiedni przyrządzeniu, a my znamy ten sekret! Chrupiące tofu w mące i curry zaskoczy niejedno podniebienie – spróbuj!

Składniki

  • Tofu – 1 kostka
  • Curry – 1 łyżeczka
  • Mąka ryżowa – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • Olej Mazowiecki Mosso– 3 łyżki
  • Szpinak – 2 szklanki
  • Pomidorki cherry – 1 szklanka
  • Płatki kokosowe – ½ szklanki
  • Cebulka dymka ze szczypiorkiem – 2 sztuki

Sos:

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Tofu odsączyć i pokruszyć na kawałki. Przyprawić curry oraz solą i pieprzem. Posiekać cebulkę dymkę oraz szczypiorek.

  2. Tofu obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na 3 łyżkach Oleju Mazowieckiego Mosso. Pokroić pomidory na mniejsze kawałki. Podprażyć płatki kokosowe na suchej patelni.

  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach lub posiekać nożem. Połączyć z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Połączyć składniki sałatki i polać sosem. Wierzch posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.

przygotowania: 30 minut minut
ilość porcji: 2
×