Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem

sałatka warstwowa z tuńczykiem, sałatka z jajkiem i tuńczykiem, sałatka z majonezem, sałatka na święta, majonez napoleoński mosso

Sałatka warstwowa nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też pięknie się prezentuje, dlatego warto przygotować ją w przezroczystym naczyniu. Połączenie tuńczyka z jajkiem zawsze się sprawdza, a dodatek sera, warzyw i majonezu podbija smak potrawy.

Składniki

  • Jajka – 6 sztuk
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4-6 łyżek
  • Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
  • Tuńczyk w oleju – 2 puszki
  • Ogórek kiszony – 5 sztuk
  • Ser żółty – 120 g
  • Szczypiorek – 1 pęczek
  • Sól i pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zalać zimną wodą i odstawić do wystudzenia. Obrać i oddzielić białka od żółtek.

  2. Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oraz ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.

  3. W dużym szklanym naczyniu układać warstwowo składniki: białka, Majonez Napoleoński Mosso, kukurydza, tuńczyk, ogórek kiszony i na koniec ser wymieszany z żółtkiem. Gotową sałatkę posypać szczypiorkiem.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 8
×