Pieczony łosoś w sosie majonezowo-jogurtowym

Pieczony łosoś w sosie majonezowo-jogurtowym

Łosoś to jedna z najpyszniejszych ryb. Można przyrządzić go na wiele sposobów, jednak najlepiej smakuje skąpany w delikatnym sosie. Oto przepis na łososia z pieca w sosie majonezowo-jogurtowym z koperkiem.

Składniki

Składniki na rybę:

  • świeży filet z łososia – 300g
  • sól – 1 łyżka
  • drobny cukier – 1 łyżka
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżeczka

Składniki na sos majonezowo-jogurtowy:

  • Mosso Majonez Napoleoński – 3 łyżki
  • jogurt – 2 łyżki
  • Mosso Musztarda Sarepska – 1 łyżeczka
  • sok z 1/2 cytryny
  • koperek – 1/2 pęczka
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeśli filet ma skórę, to można ją zdjąć. Rybę posolić równomiernie z każdej strony, tak samo postąpić z cukrem. Zostawić na talerzu na 20 minut. Po tym czasie rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piekarnik nagrzać do 180° C.

    W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać i połączyć z Majonezem Napoleońskim, Musztardą sarepską i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować olejem. Położyć rybę na papier, wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.

    Podawać na ciepło lub na zimno z sosem majonezowo – jogurtowym.

×