Ryba po grecku z chrzanem

ryba po grecku, przepis na rybę po grecku, jak zrobić rybę po grecku, ryba po grecku z chrzanem, chrzan delikatesowy mosso

Ryba po grecku to pyszne i ciekawe danie. Warto urozmaicić wigilijny stół i obok tradycyjnego karpia zaserwować również ten warzywno-rybny specjał. Domownicy z pewnością będą zachwyceni!

Składniki

  • Filet z dorsza – 1 kg
  • Mąka pszenna – 4 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – do smażenia
  • Marchew – 5 sztuk
  • Korzeń pietruszki – 2 sztuki
  • Cebula – 3 sztuki
  • Korzeń selera – ½ sztuki
  • Woda – 250 ml
  • Koncentrat pomidorowy – 1 słoiczek
  • Ziarno ziela angielskiego – 2 sztuki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2-3 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE RYBY PO GRECKU:

  1. Rybę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą i pieprzem, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na 3 łyżkach oleju podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać starte warzywa i podsmażać przez kilka minut. Następnie wlać wodę oraz przyprawy (ziele angielskie i liście laurowe) i gotować przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz Chrzan Delikatesowy Mosso, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Do formy wyłożyć połowę warzyw, następnie warstwę usmażonej ryby, na wierzch pozostałe warzywa. Przykryć i włożyć do lodówki, aby smaki się połączyły. Podawać na zimno lub odgrzane w piekarniku.

ilość porcji: 6
×