Udostępnij:
Sałatka warstwowa nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też pięknie się prezentuje, dlatego warto przygotować ją w przezroczystym naczyniu. Połączenie tuńczyka z jajkiem zawsze się sprawdza, a dodatek sera, warzyw i majonezu podbija smak potrawy.
Składniki
- Jajka – 6 sztuk
- Mosso Majonez Napoleoński – 4-6 łyżek
- Kukurydza konserwowa – 1 mała puszka
- Tuńczyk w oleju – 2 puszki
- Ogórek kiszony – 5 sztuk
- Ser żółty – 120 g
- Szczypiorek – 1 pęczek
- Sól i pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ugotować na twardo, po ugotowaniu zalać zimną wodą i odstawić do wystudzenia. Obrać i oddzielić białka od żółtek.
Białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oraz ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i wymieszać. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kosteczkę.
W dużym szklanym naczyniu układać warstwowo składniki: białka, Majonez Napoleoński Mosso, kukurydza, tuńczyk, ogórek kiszony i na koniec ser wymieszany z żółtkiem. Gotową sałatkę posypać szczypiorkiem.
Skomentuj lub zobacz komentarze
-
Brzmi pysznie, mniam ????
Brzmi pysznie, mniam ????