Jesienne ciasto marchewkowe z majonezem

ciasto marchewkowe, ciasto marchewkowe z majonezem, ciasto marchewkowe przepis

Aksamitne ciasto marchewkowe to doskonały deser na pochmurne dni. Tworzy idealny duet z kubkiem gorącej herbaty lub mocnej kawy. Do tego koc, książka i mamy przepis na perfekcyjne jesienne popołudnie!

Składniki

  • Jajka – 4 sztuki
  • Cukier – 1 szklanka
  • Mąka tortowa – 2 szklanki
  • Cukier wanilinowy – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Migdały – 180 g
  • Mosso Olej Mazowiecki – ½ szklanki
  • Mosso Majonez Napoleoński – ½ szklanki
  • Starta marchewka – 2 szklanki
  • Masło – 100 g
  • Serek kremowy mascarpone – 225 g
  • Cukier puder – 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE CIASTA MARCHEWKOWEGO:

  1. Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą, białą masę. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier.

  2. Do masy jajecznej dodać Olej Mazowiecki z Majonezem Napoleońskim, wymieszać. Partiami wsypywać suche składniki.

    Na koniec dodać marchewkę startą na dużych oczkach oraz zblendowane migdały.

  3. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 50 min. w 175 °C.

  4. Na wierzch przygotować krem z ubitego miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wystudzone ciasto udekorować kremem.

ilość porcji: 10-12
×