Pieczony pstrąg z sosem cytrynowo-majonezowym

pieczony pstrąg, pstrąg pieczony w całości, przepis na pstrąga, pstrąg w sosie cytrynowym

Pstrąg pieczony w całości to danie, które sprawdzi się nie tylko od święta! Ta szybka potrawa, którą przygotujesz już w pół godziny, jest idealna na każdą okazję. Całość uzupełnia aksamitny sos cytrynowo-majonezowy Spróbuj!

Składniki

  • Pstrąg – 2 sztuki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Masło – 4 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Czerwona cebula – 2 sztuki
  • Pietruszka – 1 mały pęczek
  • Mosso Majonez Napoleoński – 6 łyżek
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE PIECZONEGO PSTRĄGA:

  1. Ryby opukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skórę w kilku miejscach naciąć nożem.

  2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, ułożyć w naczyniu wokół ryb. Do środka oczyszczonych brzuszków włożyć garść pietruszki po dwa plasterki cytryny, wcześniej umytej i sparzonej oraz po 1 łyżce masła. Przyprawić solą i pieprzem. Do nacięć również włożyć po kawałeczku masła. Piec przez około 20 minut w temp. 180°C.

  3. W tym czasie przygotować sos majonezowy. W miseczce wymieszać Majonez Napoleoński Mosso, dodać jogurt oraz łyżkę soku z cytryny. Rybę podawać z gotowym sosem cytrynowo-majonezowym.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 2
×