Udostępnij:
Znacie sernik z rosą? Jeśli nie, koniecznie przygotujcie go na Święta! Dodatek majonezu sprawia, że ciasto jest niezwykle kremowe i znika z talerzy w mgnieniu oka!
Składniki
Składniki na ciasto:
- Mąka pszenna – 250 g
- Cukier puder – 60 g
- Mosso Majonez Napoleoński – 180 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki na masę serową:
- Twaróg sernikowy – 1 kg
- Jajko – 2 sztuki
- Żółtko – 6 sztuki
- Cukier – 220 g
- Budyń śmietankowy – 2 op.
- Mleko – 650 ml
- Mosso Majonez Napoleoński – 100 g
Beza:
- Białko – 6 sztuk
- Cukier – 220 g
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać majonez i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36 x 25 cm). Włożyć do lodówki.
Rozgrzać piekarnik na 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.
Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wlać do masy budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować na małych obrotach i przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.
Na dziesięć minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, następnie włożyć do lodówki.
Skomentuj lub zobacz komentarze