Kaczka pieczona z jabłkami i majonezem

Kaczka pieczona z jabłkami i majonezem

Kaczka nadziewana jabłkami to klasyczne polskie danie, idealne na świąteczny stół. Jej wyraziste mięso dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. Można ją serwować z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.

Składniki

  • Kaczka – 1 sztuka (około 2 kg)
  • Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Żurawina suszona – 1/3 szklanki
  • Jabłka – 6-7 sztuk
  • Rozmaryn – 1 gałązka
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • Ziemniaki / kopytka / kluski śląskie
  • Surówka z czerwonej kapusty

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i bardzo drobno posiekać.

  2. Do miski dodać Majonez Napoleoński Mosso, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka.

  3. Następnie szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia, co najmniej godzinę przed pieczeniem, mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

  4. Jabłka umyć, 3 z nich pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, wymieszać z żurawiną i nadziać kaczkę. Kaczkę zamknąć szczelnie, wykonując w skórze niewielką dziurkę i wkładając w nią na skos nóżki. Mięso przełożyć do żaroodpornej formy.

  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić formę z mięsem i piec przez 15 minut. Temperaturę następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze pod przykryciem przez ok. 2 godziny.

  6. Na koniec dodać po bokach kaczki przekrojone na pół jabłka i podpiekać przez 15 minut, aby skórka się przypiekła. W trakcie pieczenia można polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.

  7. Po upieczeniu kaczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, dzięki temu kaczka pozostało soczyste. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas surówka z czerwonej kapusty oraz kluseczki śląskie.

ilość porcji: 4
×