Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka

Co można zrobić z udek kurczaka? Upiec je! To przepis na absolutny klasyk – pieczone udka kurczaka. Nie wymaga ani dużo czasu, ani wielu składników. Wystarczą podstawowe pieprz, sól oraz musztarda sarepska – do smaku!

SKŁADNIKI:

  • podudzia z kurczaka – 8 sztuk
  • Mosso Musztarda Sarepska – 4 łyżki
  • Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Każde udko naciąć trzykrotnie w poprzek w jego górnej części. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz oprószyć suszonym rozmarynem.

  2. Następnie natrzeć Musztardą Sarepską Mosso, skropić olejemi wstawić pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę.

  3. Zamarynowane udka ułożyć na blasze i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC, w trybie górnego i dolnego grzania.

    Na ostatnie 5-10 minut – w zależności od stopnia wypieczenia udek – zwiększyć temperaturę do 220ºC i włączyć termoobieg. Dzięki temu mięso ładnie się zrumieni.

  4. W trakcie pieczenia co 10-15 minut podlewać udka sosem gromadzącym się na dnie blaszki. 

  5. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Udka można serwować z pieczonymi lub grillowanymi warzywami.

przygotowania: 40 minut
ilość porcji: 4
×