Karczek pieczony w ziołach, nadziewany suszoną śliwką i morelą podawany z sosem chrzanowo-żurawinowym

Karczek pieczony w ziołach, nadziewany suszoną śliwką i morelą podawany z sosem chrzanowo-żurawinowym

Co położyć na świątecznym stole? Aromatyczny, pieczony karczek z owocowym nadzieniem będzie strzałem w dziesiątkę! Słodycz śliwki i moreli doskonale łączy się z ostrością chrzanu i wyjątkowym smakiem pieczonego mięsa.

Składniki

Składniki na karkówkę:

  • Karczek wieprzowy – 1,2 kg
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Tymianek – 1 łyżka
  • Papryka ostra w proszku – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Pieprz – 2 łyżeczki
  • Mosso Olej Mazowiecki
  • Suszona morela – 50 g
  • Suszona śliwka – 50 g

Składniki na sos chrzanowo-żurawinowy:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek obrać i pokroić w plastry. Przyprawy wymieszać i dodać tyle oleju aby powstała płynna marynata. Karczek przebić długim, wąskim nożem. Nadziać śliwką i morelą. Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.

  2. Wszystkie składniki na sos połączyć, przełożyć do pojemnika i tak powstały sos trzymać zamknięty w lodówce.

  3. Następnego dnia karczek piec w temperaturze 160° C przez 1,5 godziny. Podawać z sosem na ciepło lub zimno.

ilość porcji: 6
×