![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Karczek pieczony w ziołach, nadziewany suszoną śliwką i morelą podawany z sosem chrzanowo-żurawinowym](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/06/mosso-karkowka-01_www.jpg)
Co położyć na świątecznym stole? Aromatyczny, pieczony karczek z owocowym nadzieniem będzie strzałem w dziesiątkę! Słodycz śliwki i moreli doskonale łączy się z ostrością chrzanu i wyjątkowym smakiem pieczonego mięsa.
Składniki
Składniki na karkówkę:
- Karczek wieprzowy – 1,2 kg
- Majeranek – 2 łyżki
- Tymianek – 1 łyżka
- Papryka ostra w proszku – 1 łyżka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól – 2 łyżeczki
- Pieprz – 2 łyżeczki
- Olej
- Suszona morela – 50 g
- Suszona śliwka – 50 g
Składniki na sos chrzanowo-żurawinowy:
- Mosso Chrzan Delikatesowy – 1 łyżka
- Konfitura z żurawiny – 1 łyżka
- Mosso Majonez Napoleoński – 1 łyżka
- Czerwone wytrawne wino – 40 ml
- Cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obrać i pokroić w plastry. Przyprawy wymieszać i dodać tyle oleju aby powstała płynna marynata. Karczek przebić długim, wąskim nożem. Nadziać śliwką i morelą. Włożyć do naczynia, zalać marynatą, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
Wszystkie składniki na sos połączyć, przełożyć do pojemnika i tak powstały sos trzymać zamknięty w lodówce.
Następnego dnia karczek piec w temperaturze 160° C przez 1,5 godziny. Podawać z sosem na ciepło lub zimno.
Skomentuj lub zobacz komentarze