![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![udka z kaczki pieczone przepis](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/68-Pieczone-udka-kaczki-z-karmelizowanymi-warzywami-S6509816_Easy-Resize.com_-1250x712.jpg)
Mięso kaczki stało się coraz łatwiej dostępnym dla nas. Warto skusić się na przyrządzanie kaczki samemu w domu, ponieważ nie jest wcale takie trudne. A smak kaczki jest wyjątkowy! Poza tym jest to bardzo zdrowy drób. Wypróbuj nasz przepis na udka kaczki z karmelizowanymi warzywami.
SKŁADNIKI:
- Udka kaczki – 2 szt.
- Suszony tymianek – 1 łyżeczka
- Mosso Musztarda Kremska – 2 łyżeczki
- Korzeń pietruszki – 2 szt.
- Marchewka – 2 szt.
- Czerwona cebula – 2 szt.
- Miód – 1 łyżka
- Pomidorki na gałązkach – 2 szt.
- Mosso Olej Mazowiecki – 1 łyżka
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Udka dokładnie posolić z każdej strony, wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie osuszyć i ściągnąć nadmiar soli z udek.
Gotowe mięso natrzeć pieprzem, tymiankiem i Musztardą Kremską Mosso. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, przykryć folią i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
Po 30 minutach zdjąć folię, dodać warzywa, przyprawić solą, pieprzem i skropić Olejem Mazowieckim Mosso.
Piec przez 20 minut w temperaturze 200°C, a po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C, polać warzywa miodem i piec jeszcze przez 2-3 minuty.
Skomentuj lub zobacz komentarze