![poziom trudnosci](/wp-content/themes/mosso/dist/images/knife.png)
Udostępnij:
![Pieczony kurczak z majonezem](https://szefsmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/kurczak-pieczony-z-majonezem-1250x712.jpg)
Pieczony w całości soczysty kurczak z majonezem, to przepis na szybki, a zarazem elegancki obiad. Najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami.
Składniki
- Kurczak – do 2 kg
- Mosso Majonez Napoleoński– 3 łyżki
- Cebula – 1 średnia
- Czerwona papryka w proszku – słodka lub wędzona – ½ łyżeczki
- Tymianek – kilka gałązek
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kurczaka opłukać wewnątrz i na zewnątrz. Osuszyć papierowymi ręcznikami. Odłożyć na bok.
W misce wymieszać Majonez Napoleoński Mosso posiekaną cebulę, zioła i przyprawy. Odłożyć na bok. Zaczynając od otwarcia szyi, delikatnie rozluźnić skórę kurczaka i równomiernie rozprowadzić pod skórą 1/2 masy majonezowej. Następnie posmarować masą majonezową kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Do środka kurczaka włożyć gałązki tymianku. Związać nogi sznurkiem kuchennym.
Ułożyć kurczaka piersią do góry w brytfance i natrzeć pozostałą mieszanką majonezu.
Piec na złoty kolor (1-1,5 godziny). W połowie pieczenia, gdy kurczak się zrumieni, ostrożnie polać go tłuszczem z dna brytfanki. Jeśli kurczak w niektórych miejscach szybciej się zarumieni, należy przykryć go folią.
Skomentuj lub zobacz komentarze