Udostępnij:
Kaczka nadziewana jabłkami to klasyczne polskie danie, idealne na świąteczny stół. Jej wyraziste mięso dobrze komponuje się z kwaśnymi owocami. Można ją serwować z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.
Składniki
- Kaczka – 1 sztuka (około 2 kg)
- Mosso Majonez Napoleoński – 4 łyżki
- Majeranek – 2 łyżki
- Czosnek – 6 ząbków
- Żurawina suszona – 1/3 szklanki
- Jabłka – 6-7 sztuk
- Rozmaryn – 1 gałązka
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- Ziemniaki / kopytka / kluski śląskie
- Surówka z czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE:
Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać i bardzo drobno posiekać.
Do miski dodać Majonez Napoleoński Mosso, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i przygotowaną marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka.
Następnie szczelnie owinąć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia, co najmniej godzinę przed pieczeniem, mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka umyć, 3 z nich pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne, wymieszać z żurawiną i nadziać kaczkę. Kaczkę zamknąć szczelnie, wykonując w skórze niewielką dziurkę i wkładając w nią na skos nóżki. Mięso przełożyć do żaroodpornej formy.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wstawić formę z mięsem i piec przez 15 minut. Temperaturę następnie zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze pod przykryciem przez ok. 2 godziny.
Na koniec dodać po bokach kaczki przekrojone na pół jabłka i podpiekać przez 15 minut, aby skórka się przypiekła. W trakcie pieczenia można polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu kaczkę wyjąć z piekarnika i pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, dzięki temu kaczka pozostało soczyste. Podawać z ulubionymi dodatkami, u nas surówka z czerwonej kapusty oraz kluseczki śląskie.
Skomentuj lub zobacz komentarze