Zupa krem z dyni z imbirem i chrzanem

zupa dyniowa, zupa krem z dyni, przepis na krem z dyni, jak zrobić krem z dyni, krem z dyni przepis

Zupa krem z dyni to obowiązkowa pozycja w jesiennym menu. Lekko pikantna, z imbirem, chrzanem i odrobiną chili skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejszy wieczór – spróbuj!

Składniki

  • Dynia Hokkaido – 1 kg
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Masło – 2 łyżki
  • Bulion – 1 litr
  • Śmietana 30 % tł. lub śmietanka kokosowa – 200 g
  • Mosso Chrzan Delikatesowy – 2 łyżki
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Imbir, chili – do smaku (opcjonalnie)
  • Pestki dyni – ½szklanki

PRZYGOTOWANIE ZUPY DYNIOWEJ:

  1. Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i podsmażać.

  2. Zalać warzywa bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości.

  3. Zblendować i doprawić, dodając śmietanę, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, Chrzan Delikatesowy Mosso, imbir i chili (opcjonalnie). Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę.

Do tej potrawy pasuje

ilość porcji: 6
×