25 min
3-4 porcje
łatwy
Udostępnij:
Gofry mają tę zaletę, że można przyrządzić je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Owoce, bita śmietana czy warzywa – według uznania. Spróbuj gofrów z naszego przepisu!
Składniki
- Mąka pszenna – 320 g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Mleko – 500 ml
- Jajka – 2 sztuki
- Mosso Majonez Napoleoński – 65 g
- Szczypta soli
- Cukier – 2 łyżki (w wersji na słodko)
Dodatki wg. uznania:
- Bita śmietana
- Świeże sezonowe owoce / dżem
- Burrata lub serek kremowy
- Szynka parmeńska / wędzony łosoś
- Świeże warzywa – pomidory/rzodkiewka/ogórki itp.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Do jednej miski dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać żółtka, mleko oraz Majonez Napoleoński Mosso i połączyć z mąką. Dodatkowo do masy można dodać cukier przygotowując wersję na słodko.
Ubić białka na sztywno i delikatnie dodać do masy na gofry.
Piec gofry na złocisty kolor, po wyjęciu z gofrownicy studzić na kratce. Podawać z wybranymi dodatkami.
Skomentuj lub zobacz komentarze