Drożdżowe cynamonki z majonezem

cynamonki, drożdżówki, przepis na cynamonki

Cynamonowe zawijańce z ciasta drożdżowego mają grono wiernych miłośników. Najlepiej smakują oczywiście zimą, gdy cynamon przyjemnie rozgrzewa podczas jedzenia drożdżowych przysmaków. Spróbuj!

Składniki

  • Mąka – 450 g
  • Sól – szczypta
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Drożdże suszone – 5 g
  • Miód – 3 łyżki
  • Mleko – 250 ml
  • Mosso Majonez Napoleoński – 60 g
  • Masło – 3 łyżki
  • Drobny cukier – 50 g
  • Cynamon – 1 łyżka
  • Cukier puder – 2/3 szklanki
  • Woda – kilka łyżek

PRZYGOTOWANIE CYNAMONEK:

  1. Letnie mleko wymieszać z drożdżami oraz miodem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cynamon. Wlać do mąki mleko, a następnie dodać Majonez Napoleoński Mosso i dokładnie zagnieść ciasto. Włożyć do miski i przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 60- 90 minut.

  2. Zagnieść ciasto ponownie i rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować bardzo miękkim masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić na 1,5 cm kawałki. Ułożyć na blasze i odstawić na kolejne 15 minut.

  3. Piec przez około 25-30 minut w 180°C. Cukier puder utrzeć z letnią wodą, dodając ją stopniowo aż powstanie gęsty lukier. Przestudzone cynamonki polać lukrem.

Do tej potrawy pasuje

czas potrzebny: 140 minut
ilość porcji: 12
×